Rogalands Avis

HGSSCS – June 16, 2010 – Rogalands Avis article

Ti av Texas-ungdommene som har hatt utvekslingsopphold i Stavanger denne uken, deltar i dag under Texas-stevnet på Stavanger stadion. Fra venstre: Jackie Modesett, Lauren Rover, Denise Coroiescu, Tope Emiola, trener Richie Mercado og Sam Night. Utvekslingsprogrammet «Texas days» har vært arrangert siden 1982. Foto: Erik Holsvik

I dag blir det Texas – på Stavanger stadion

 

53 ungdommer fra Stavangers søsterbyer Houston og Galveston har bodd hos vertsfamilier i Stavanger denne uken. I dag kulminerer oppholdet i et storstilt Texas-stevne på Stavanger stadion.

– Det er helt utrolig å være her. Jeg er så glad at jeg ble med på dette. Dette er en «once in a lifetime»-opplevelse.

Det sier den amerikanske sjukjemperen Lauren Roven (15) til Rogalands Avis på vei opp til Prekestolen – én av mange punkter på et tettpakket program denne uken.

Årelang tradisjon

Det har blant annet bestått av offisielle middager med Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland og andre, guidede turer, håndballandskamp, ballett, dansing, tennis, friidrett, teater og museumsbesøk.

53 ungdommer har holdt hus hos drøye 25 vertskapsfamilier i Stavanger i et ledd av byens vennskap og årelange tradisjoner med søsterbyene Houston og Galveston fra delstaten Texas. Utvekslingsprogrammet «Texas days» har vært arrangert siden 1982, og i år er åtte forskjellige ungdomsgrupperinger innen ulike former for kultur og idrett representert.

Vil ikke hjem til USA

– Vertskapsfamiliene har vært så gjestfrie og snille med oss. Egentlig vil jeg bli og bosette meg her, sier Roven ivrig.

Men hvordan er det egentlig å være vert for amerikansk ungdom som Roven? Svaret har hennes husvertinne, Signe Emilsen, leder av Skjalg ILs foreldreutvalg.

– Det er «kjempekjekt» og spennende. De er veldig travle og har et program som ville tatt pusten ut av de fleste. Det har ikke vært noe kulturkrasj å spore til nå, men de har latt seg overraske av at vi nordmenn gjerne forflytter oss til fots når vi skal noen steder, sier husvertinnen Emilsen.

I Michael Johnsons fotspor

I dag skal Roven og ni andre amerikanske utøvere i aksjon under Skjalg ILs Texas-stevne. Og det knyttes store forventninger til ungtalentet som nylig kvalifiserte seg til det nasjonale ungdomsmesterskapet. Sjukjemperen skal studere ved det samme Baylor-universitetet hvor sprintlegenden Michael Johnson la grunnlaget for fire OL-gull og ni VM-gull,

– Jeg er spent på nivået, og jeg håper å gå til topps, sier Roven.

Skjalg IL, Sandnes IL, GTI, Sola Friidrett og Hinna Friidrett er blant de forhåndspåmeldte lokale klubbene.

De vil få god motstand fra amerikansk ungdom i alderen 14 til 18 år, ifølge hovedtrener Richie Mercado fra St. John’s School.

– Vi stiller med noen virkelig gode utøvere, sier Mercado, som hadde med seg sitt første sammensatte friidrettslag fra Houston og Galveston til Stavanger i 1994.

– Det er helt nydelig å være her igjen. Dette er et uttrykk for det gode forholdet mellom byene, sier Mercado.

President Eisenhower

Bystyrepolitiker Per Olav Hanssen (H) er leder av styringsgruppen for «Texas days». Han har et utvidet perspektiv på det norsk-amerikanske utvekslingsprogrammet.

– Grunnlaget ble faktisk lagt i 1950-årene da president Dwight D. Eisenhower opprettet vennskapsbyer verden over for å skape toleranse og fred og unngå katastrofer.

–Hva er det viktigste som er oppnådd siden starten i 1982?

– Det er etablert vennskap og kontakt som har vedvart. Om to år skal en tilsvarende gruppe dra til Houston. Deltakerne blir i alderen 15 til 18 år, sier Hanssen, som gledet seg over samarbeidet til ungdommene allerede under åpningsseremonien i Breivei.

– Her hadde norske og amerikanske grupper opptredener sammen. Målet er jo nettopp det – å få til et slikt samhold, sier Hanssen.